Till lo.se Sök Meny
Gör upp med (m)yten om svenskarna som ”ett bidragsberoende folk”!

Gör upp med (m)yten om svenskarna som ”ett bidragsberoende folk”!

När Moderaterna återigen börjar tala om vårt stora och växande ”bidragsberoende” kan det vara bra att veta att Sverige är det skandinaviska land som avsätter lägst andel av sin BNP (bruttonationalprodukt) till offentliga transfereringar. Vi ligger på 16:e plats i Europa rörande detta (sid 18 i Försäkringskassans Socialförsäkringen i siffror 2020). Detta är resultatet av en social nedskärningspolitik som bedrivits i flera decennier.

Särskilt stor har minskningen av utgifterna varit för den del av vårt försäkringsskydd som avsätts till sjukdom och funktionsnedsättning (utgiftsområde 10 i statsbudgeten). Där har utgifterna i relation till BNP minskat med ca 70 procent (!) sedan 1990-talet, från ca 7 procent av BNP år 1990 till strax över 2 procent idag (se sid 17 i Försäkringskassans Socialförsäkringen i siffor 2020).

Detta är något jag lyft ett antal år i rad nu efter att Moderaterna presenterat sin budgetmotion, som varje år innehåller stora nedskärning i våra trygghetssystem. I årets budgetmotion framgår att Moderaterna bland annat vill återinföra den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, bibehålla karensavdraget och införa en ny karensdag vid sjukdag 15, sänka inkomsttaket och ersättningarna, skärpa kraven på att beviljas sjuk- och aktivitetsersättning osv. På detta sätt räknar man med att spara in ca 12 miljarder mer än den socialdemokratiskt ledda regeringen (se Moderaternas budgetmotion).

Detta sker i ett läge när svenska löntagare i LO, TCO och Saco varit mycket tydliga med att det är i motsatt riktning vi behöver gå (se denna debattartikel av LOs, TCOs och Sacos ordföranden). Sätter man kraven från den samlade svenska fackföreningsrörelsen i relation till Moderaternas budgetmotioner blir slutsatsen entydig: Moderaterna står för en löntagarfientlig sjukförsäkringspolitik. Det är detta som kommer att omvandlas till praktisk politik om vi skulle få en moderatledd regering som stöds av SD.

Att den svenska ojämlikheten ökat i rekordfart de senaste decennierna kan kopplas till den statsfinansiella budgetsaneringen efter 1990-talskrisen och till den moderata så kallade ”arbetslinjen”, som inneburit att stora skattesänkningar finansierats av sociala nedskärningar (läs mer om detta i denna blogg). Detta har tydligt åskådliggjorts av LOs jämlikhetsutredning (läs mer här).

Även Per Molanders jämlikhetskommission, som presenterade sitt slutbetänkande mitt i sommaren när många av oss var på semester, lyfte fram både skattepolitiken och välfärdspolitiken som viktiga förklaringsfaktorer till att ojämlikheten ökat i vårt land (här kan du ta del av Molanders slutbetänkande). Den svenska ojämlikheten är framför allt politikdriven och beror inte i första hand på ökade löneskillnader. Tvärtom har vår lönebildningsmodell inte genererat de växande inkomstskillnader som vi kan se i många andra länder.

Att vårt land är det OECD-land där ojämlikheten ökat allra mest beror alltså främst på den politikomläggning som skedde från och med 1980/90-talen och framåt. På grund av de senaste decenniernas skattesänkningar/nya skatteavdrag (som gynnat höginkomsttagarna) och omfattande neddragningar av utgifterna för socialförsäkringarna (som missgynnat låginkomsttagare) har klassklyftorna i vårt land ökat. Välfärdsstatens omfördelningsförmåga har minskat.

Så ser fakta ut. Det är fakta som sparkar på ömse sidor om den traditionella blockgränsen. Huvudansvaret ligger dock på den högra sidan. Moderaterna baserar uppenbarligen sin politik på en mytbildning om att svenskarna skulle vara ett ”bidragsberoende folk”, vilket sakligt sett är felaktigt. Men även Socialdemokraterna har ett ansvar i det att man inte orkat stå emot denna näringslivsunderstödda mytbildning och i allt för hög utsträckning glidit med i retoriken. Resultatet har blivit att vi de senaste decennierna sett en skatteväxling som lett till en ökad ojämlikhet.

Ska vi få till stånd en förändring i riktning mot minskade klassklyftor och en politik som bättre håller ihop landet – socialt, ekonomiskt och geografiskt – måste socialdemokratin sträcka på ryggen och mer aktivt krossa myten om svenskarna som ”ett bidragsberoende folk”. Kravet på jämlikhet får inte reduceras till något som främst nämns i högtidstal vid partikongresser och på 1 maj.

Jämlikheten måste vara styråran som ligger till grund för konkreta politiska åtgärder som gör skillnad och sätter tydliga avtryck i löntagarnas vardag. Varför inte börja med att omvandla förslagen i Claes Janssons sjukförsäkringsutredning (SOU 2020:6 och SOU 2020:26), som 3,5 miljoner löntagare ställt sig bakom, till praktisk politik?

6 svar på ”Gör upp med (m)yten om svenskarna som ”ett bidragsberoende folk”!”

 1. mikael frängqvist skriver:

  nu när M återförenats med de M:are som tidigare “stängde sina hjärtan,för Reinfeldt&främlingen”,så har Timbroministeriets(renläriga neo-protestantiskt-ortodoxa-ordnars skriftlärda)lockat in de jobbelitistiska,samt neonazistiska SD:arna i deras 2/3-Allierades-projekt,”för att tvinga ut 1/3:delen av samtliga arbetare,arbetslösa,gamla&andra utsatta minoriteter” ,ut ur “gemenskapen”- för att dessa inte längre ska kunna realisera sina rättigheter,men däremot mycket mer än väl sina skyldigheter! – mha en SD-liknande “patriotisk Jesuitmissionärsskara- likt M:are som predikar likt en “Mr. Perfekt” !

 2. Tobias skriver:

  Jag gillar dina kommentarer Kjell, men tyvärr så slår det även mot Parterna i försäkringsvillkoren. Både Försäkringskassan och AFA _ Försäkringar är en motpart!

  Kommer man att agera likadant mot AFA – Försäkringar då man därifrån också för en arbetsfientlig beslutsordning mot arbetsskadeförsäkringen och socialförsäkringen ?

  Det finns ju erfarenheter som säger att AFA – Försäkring inte uppfyller villkoren i dom försäkringar som tecknats med parterna. Det är detta som man kalla dubbelmoral och etiskt förkastligt.

  Om en skall bättra sig så skall den andra det med!

 3. Tomas skriver:

  Hej Kjell,
  intressant artikel.

  Eftersom du inleder med att skriva om socialförsäkringar antar jag att du menar att det ökade inkomstskillnader som är problemet. Du ser ett problem med att ersättningsnivåerna är för låga.

  -Moderaternas tanke med att sänka ersättningarna från socialförsäkringssystemet och samtidigt sänka inkomstskatten för låginkomsttagaren är att ge incitament att komma i arbete igen och att man därmed få en positiv löneutveckling, som kan minska gapet. Det ska alltså leda till en positiv spiral.
  -Hur ser du på det?

  -En stor del av de som har låga inkomster eller ersättningar från socialförsäkringarna har sitt ursprung i andra länder och har kommit hit som asylsökande. Många av dem har svårt att komma in och/eller få fäste på svensk arbetsmarknad och hamnar därför i bidragsberoende.
  -Håller du med om den verklighetsbeskrivningen?
  -Detta är väl ett mer komplext problem att minska gapet mellan dessa individer och “vanlig” svensk löntagare?
  -Är din tanke att skillnaderna ska utjämnas med höjda socialförsäkringar så att det inte finns något skillnad mot vad en “vanlig” svensk tjänar? Vad blir då konsekvensen av en sådan lösning? Bord det inte kunna leda till ett livslångt bidragsberoende och utanförskap utan incitament för att bli en del av arbetsmarknaden?

 4. Karl skriver:

  Fackförbund…NEJ tack!

  Det är bara en massa lönnfeta kommunister som sitter och gapar där!
  En arbetare,,,han skall hålla käften och vara glad att han har ett jobb.

  Sitter och gapar som små lekskolebarn,,,,skall föreställa vuxna,.,,,suck.

  SKROTA hela fackförbundet.

  Jag driver egna bolag, Skulle aldrig respektera en fack mupp på mina bolag,. har slängt ut dom tidigare,,,kommer göra det igen om det behövs.

  FY FAN FÖR SÅDAT PACK som jobbar där.

  Personer som jobbar för facket, det är för mig fega små kräk. De ställer bara till med oreda för företagarna.

  Kan en arbetare inte diskutera med sin chef. Då är det fel på arbetaren.

  Han sparkar man ut, tar in nästa.

  Så här skall det vara, inget satans trams som ni håller på med.

  Detta är mina personliga åsikter står för dom , kommer alltid stå för dom.

  Karl

 5. Johnny Hulthén skriver:

  Hoppas på stor informatonskampanj om denna fråga

 6. Nollan skriver:

  Ja det är en trist märkligt häpnads veckande .allmän sjukförsäkring vi har.. nollorna verkar öka till antal dvs de som fk dumpat ut genom svängdörren ..och fk ab går med rekord vinst..från 2000 talet..och verkar även vara en svängdörr på fk personal..nästa stolp i systemet af långtids parkering kod 14 dvs sjuk…

  Fk hittar inte i datorerna. Undra vart detta skapade elände är påväg.. ettetstupat gäller..märkligt vara försäkrad medborgare i befintligt skick i detta land…dvs försäkrad tom 65 år.. detta är en skandal att “skiten” inte fungerar..

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading