Till lo.se Sök Meny
Skatt, välfärd och sysselsättning

Skatt, välfärd och sysselsättning

Jag vill följa upp mitt tidigare blogginlägg om magiska skattesänkningar med ett kort svar på frågan om vad som egentligen är god sysselsättningspolitik. Att investera i välfärden är ett framgångsrecept när det kommer till att få fler att arbeta. Genom välfungerande, offentligt drivna, barn- och äldreomsorgsverksamheter betalade med skattemedel kommer fler kunna arbeta i stället för att vara hemma och ta hand om barn eller en äldre släkting. En välfungerande välfärd är därför av extra vikt för att kunna upprätthålla en hög sysselsättningsgrad bland kvinnor, som är den grupp som drabbas hårdast när det offentliga drar sig tillbaka och lämpar över mer (obetalt) arbete på hushållen.

Det är alltså så att om målet är att fler ska arbeta, så är hög skatt och mer resurser till välfärden en mycket kraftfullare lösning än skattesänkningar. Figuren nedan (från rapporten Skatta eller gråta) visar att länder med höga skatter också har högre sysselsättning. Figuren nedan visar också att länder som lägger mer offentliga resurser på barn- och äldreomsorg också har högre sysselsättning. Att ökade resurser till välfärden dessutom är en framgångsrik jämlikhets- och jämställdhetspolitik gör välfärdsinvesteringar än mer angelägna.

5 svar på ”Skatt, välfärd och sysselsättning”

 1. Sven Samuelsson skriver:

  Håller helt med! Kämpa vidare!

 2. Annika Persson skriver:

  Håller med, högre skatt till de som har höga inkomster. Det vinner alla på även de rika.

 3. Tomas Sandberg skriver:

  Det här har vi vetat ganska länge i både Sverige och andra länder med en väl utvecklad välfärd. Inte minst toppavlönade, kapital/ företagsägare samt deras politiska gren Moderaterna, och numera kristdemokrater och ev Sverigedemokrater vet också om detta. Men den egoism som ofta följer på rikedoms och maktansamling inom dessa grupper har följaktligen alltid, och kommer alltid bära sina intressen främst, och med dess mediala makt bekämpa ett socialt utjämnande skattesystem, då de inte anser eller inser att de är en del av samhället, och därmed inte beroende av om samhället dräneras på intäkter. Vi den stora majoriteten har alla möjligheter att vrida den ekonomiska maktens politiska verktyg ur händerna på dem, genom att helt enkelt rösta fram stora stabila långsiktiga politiska majoriteter, vilka företräder våra egentliga intressen av ett bra liv för alla i nuet och för framtiden.

 4. John Nyberg skriver:

  Man får ändå säga att det är imponerande att lyckas få mer än 50% av befolkningen att rösta på partier som företräder en politik som syftar till att gynna de absolut rikaste.

 5. Johnny Wilenstrand skriver:

  Hej Niklas!
  Varför ska okända människor ta hand om våra egna äldre så att man själv kan ta hand om okända äldre? Pengar finns det ju utom alla ställda tvivel. Vanligt folk blir mer och mer rumphuggna för var dag som går. Medans det daltas med banker, företag och rika i allmänhet. Demokratin är död och politiken ett spel för gallerierna. Det bästa för Moder Jord vore om hon blev av med den största och kanske enda parasiten. Människan. Vi dansar runt den heta gröten som om den aldrig tycks svalna nog för att tas i muntligt uttryck. Nu får det fan vara nog.
  Trevlig helg med examensdag för de som får lida mest med denna utveckling.
  Mvh J.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading