Till lo.se Sök Meny
Därför måste vi satsa på yrkesutbildning

Därför måste vi satsa på yrkesutbildning

”En yrkesutbildning är en fantastisk möjlighet att lära sig ett yrke, etablera sig i arbetslivet eller byta bana mitt i livet. Låt oss möjliggöra för fler att välja det alternativet genom att återinföra högskolebehörigheten och dimensionera yrkesprogrammen rätt”, var några av budskapen när LO och Svenskt Näringsliv nyligen uppvaktade utbildningsminister Anna Ekström.

Mötet var digitalt och samtalet handlade om yrkesutbildning och de gemensamma ståndpunkter som fack och arbetsgivare vill få tillstånd på området för att vända utvecklingen. Fler behöver välja en yrkesutbildning.  

Idag är arbetslösheten hög samtidigt som många arbetsgivare söker efter rätt kompetens utan att hitta den. Det bottnar i att den svenska arbetsmarknaden lider av matchningsproblem. Det är viktigt att bryta långtidsarbetslösheten och att våra företag kan anställa och växa. Därför behöver fler välja en utbildning som leder till jobb.

Enligt SCB:s prognoser kommer det att saknas 290 000 yrkesutbildade fram till 2035, bland annat kockar, svetsare och undersköterskor. För att möta de behoven behöver andelen elever som tar examen från yrkesprogrammen öka från 30 till 40 procent.

Fler åtgärder behöver komma på plats och här är förslagen från LO och Svenskt Näringsliv (här är dokumentet i sin helhet):

 • Återinför högskolebehörigheten på yrkesprogrammen.
 • Fler elever måste ta examen från yrkesprogrammen.
 • Vuxenutbildningen måste matcha arbetsmarknadsbehovet.
 • Studie- och yrkesvägledningen måste stärkas.
 • Yrkesprogrammen måste dimensioneras rätt.
 • Inför branschråd.

Det blev ett givande samtal och LO och Svenskt Näringsliv är övertygade om att förslagen kommer att förbättra matchningen på arbetsmarknaden. Och att WorldSkills Sweden kommer att bidra till att öka intresset för våra yrkesutbildningar. Just nu pågår yrkesutbildningsveckan. Det är ett sätt att nå elever inför gymnasievalet genom olika aktiviteter. Häng med!

Här är en intervju med Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande, i Tidningen Näringslivet, om behovet av att höja statusen på yrkesutbildningarna och styra unga mot bristyrken.

Therese Guovelin besökte nyligen Nyköping och pratade om vikten av yrkesutbildning. Läs artikeln som publicerades i Sörmlands Nyheter här.

3 svar på ”Därför måste vi satsa på yrkesutbildning”

 1. Anette skriver:

  Bra! Det blir också fler som byter bransch och måste uppdatera sina studier.
  Väldigt bra att gymnasiet blir ändrat ifall människor vill och kan studera ifall de vill.

 2. Anette skriver:

  Så bra, att göra så alla kan studera vidare, oavsett vilken linje man väljer på gymnasiet. Viktigt också, för de blir vanligare att byta yrke, och studier är viktigt och lär bli än viktigare, eftersom det tyvärr… oftast ? ser de som anställer dig, bara på pappret vilken kunskap du har.
  Sen är såklart kunskap viktigt!

 3. Diana Petersson skriver:

  Klart att arbetslivserfarenhet betyder massor för att söka till högskolan!

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading