Till lo.se Sök Meny
Skyddsombudens dag är var dag på jobbet.

Skyddsombudens dag är var dag på jobbet.

Under arbetsmiljöveckan (vecka 43) infaller på onsdagen alltid Skyddsombudens dag. Lite som Kanelbullens dag men mindre känd men betydligt viktigare. De drygt 100 000 skyddsombuden som är utsedd av sina arbetskamrater till det förtroendeuppdrag skyddsombudet har gör en avgörande skillnad på arbetsplatser runt om i Sverige var dag. De bedriver på sidan av sitt vanliga jobb ett vardagsarbete som hindrar risker och brister att leda till ohälsa och olyckor på arbetsplatserna genom att uppmärksamma arbetsgivaren på åtgärdsbehov och samverkar för att hitta smarta lösningar. Deras arbete bidrar dagligen till en mer hållbar arbetsmiljö för sina arbetskamrater. Skyddsombuden är nära verksamheten och nära sina arbetskamrater och en samverkande länk till arbetsgivarens verksamhetsutveckling och arbetsmiljöansvar.

Närheten till arbetsplatsens arbetsmiljövillkor, branschkunskap, arbetskamraternas och det fackliga stödet är avgörande förutsättningar för att lyckas i sitt uppdrag. En annan avgörande förutsättning för att skyddsombudens uppdrag ska fungera väl är att arbetsgivarna respekterar uppdraget och bidrar med ett bra samverkansklimat och ombesörjer arbetsmiljöutbildning för skyddsombuden och cheferna. LO och framförallt LO förbunden arbetar för att skyddsombudens förutsättningar ska fungera så bra som möjligt.

En del frågar varför LO inte arrangerar stora seminarier på skyddsombudens dag. Orsaken till det är just att skyddsombuden framförallt ska äras och hyllas på arbetsplatsen eller i sin lokala fackliga organisation, nära de som valt dom i förtroende. Därför är det de 14 LO-förbunden och hos landsorganisationens LO-distrikt aktiviteter pågår under arbetsmiljöveckan och på skyddsombudens dag. Det utses årets skyddsombud på flera platser och fackförbund, arrangeras fackeltåg och seminarier, arbetsmiljökampanjer och mycket mer. Nära arbetsplatserna där skyddsombuden verkar. Inför arbetsmiljöveckan har LO däremot arrangerat inspirerande webbinarium om bland annat AI och personlig integritet, LO-distrikten har arrangerat utbildning för RSO om vibrationer och handintensivt arbete (finns att se på www.lo.se ) Igår kväll möttes dryga hundratalet skyddsombud från olika förbund och landshörn på webben för ett inspirerande kvällsnack om skyddsombudens viktiga roll. Engagemanget och stoltheten är stor! Med all rätt!

Hur är det då för en som jobbat i arbetsmiljöns tjänst i stora delar av sitt arbetsliv med en början som skyddsombud? Härom veckan fick jag ett brev av Marie som beskriver just det utifrån egen erfarenhet. Jag har fått lov att publicera det här och avslutar årets blogg på skyddsombudens dag med en hälsning från Marie som är en hyllning till alla skyddsombud.

Brevet från Marie:

Apropå Skyddsombudens dag 

En dag, i en vecka, en gång per år… Nej, detta duger inte! Att stå upp och kämpa för sin och sina arbetskamraters arbetsmiljö så att den är trygg och säker är ett varje dag, varje vecka-jobb, som borde hedras året runt! 

Jag blev skyddsombud 1984, fick då som 21-åring ett fantastiskt fint fackligt uppdrag som jag blev väldigt stolt över! Jag fick förtroendet att företräda mina arbetskamrater inom ett hemtjänstlag i Majorna i Göteborg och arbetsmiljöfrågorna jag drev på den tiden handlade bland annat om att sluta släpa ut tunga stora persiska mattor och piska dessa och att undvika att gå hem ensamma till utåtagerande vårdtagare med diagnoser vi inte hade kunskaper om, för att nämna några. 

Under årens lopp har jag som facklig företrädare i många olika roller och på olika plan fått ta del av otroligt många olika arbetsmiljöer inom olika branscher. Väldigt många inom LO-kollektivet arbetar inom väldigt utsatta arbetsmiljöer med allt från ensamarbete, livsfarlig ström, farliga ämnen, höga höjder, glödande stål, hot och våld, smittor, stress, låg bemanning, tunga lyft till mycket psykiskt påfrestande arbete. Jag har alltid fascinerats av alla drivna, kunniga och engagerade skyddsombud som aldrig slutar kämpa för att ingen ska skadas, bli sjuk eller till och med dö på jobbet eller på grund av sitt jobb! 

De chefer som på arbetsplatsen har förtroendevalda kunniga skyddsombud som de kan samverka med för att förbättra arbetsmiljön och få till en trygg och säker arbetsplats där de som arbetar mår bra och kan göra ett bra jobb kan skatta sig lyckliga… Och alla de städare, industriarbetare, vårdbiträden, truckförare, kockar, målare, hästskötare, busschaufförer, undersköterskor, elektriker, pappersarbetare, personliga assistenter, gruvarbetare, musiker, servitriser, affärsbiträden, vägarbetare, fastighetsskötare, snickare, livsmedelsarbetare, barnskötare med flera som har utsett en arbetskamrat till skyddsombud på sin arbetsplats har vunnit högsta vinsten! 

Att vara ett i förtroende valt skyddsombud på sin arbetsplats är ett av de viktigaste och finaste fackliga uppdrag man kan ha! LO-förbundens skyddsombud är dessutom väldigt välutbildade och kunniga inom arbetsmiljöområdet och är de som vet mest om sin arbetsplats till skillnad mot t.ex. en inspektör från arbetsmiljöverket eller konsult och har väldigt bra kunskap och idéer om hur man kan förbättra arbetsmiljön för sina arbetskamrater. 

Det räcker alltså då inte med att vi har EN dag, som vi ska hylla skyddsombuden, det behövs att de fackliga organisationerna backar upp sina skyddsombud hela tiden, varje dag, varje vecka året om. Det behövs en facklig organisation som trycker på så att skyddsombuden får den utbildning dom behöver och en organisation som tar strid för skyddsombud hos arbetsgivare som inte begriper att de inte får hindra eller trakassera skyddsombud. Att skyddsombuden känner kraften av att ha hela sin fackliga organisation i ryggen är viktigt för kuraget och det krävs också att alla arbetskamrater på arbetsplatserna ställer upp och stöttar sina skyddsombud varje dag, varje vecka året om…  

Heja dig, du som är skyddsombud! Du vet väl om hur värdefull du är… varje dag, varje vecka året om

Marie Boström ”

4 svar på ”Skyddsombudens dag är var dag på jobbet.”

 1. Tor Nitzelius skriver:

  Så himla rätt!

 2. Anette skriver:

  Intressant artikel och bra att ni lyfter frågan om skyddsombud!
  Skyddsombuden är så viktiga på arbetet, året om och de har haft en tuff situation särskilt under pandemin. Tack Marie för din beskrivning, hur viktiga ni är och tack till Carola, som delger oss, denna info här på bloggen.
  Arbetsmiljöfrågor är så viktiga, alla dagar året om.

 3. Carola Löfstrand skriver:

  Tack! Ja vikten av skyddsombuden och den skillnad de gjort på arbetsplatserna under pandemin kan inte nog understrykas. Ej heller vikten av att de haft en fackliga organisation bakom sig som stöttat i kampen i de fall de mött motstånd och inte bra samverkan.

 4. Arne Johansson skriver:

  Stöd skyddsombudet

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading