Till lo.se Sök Meny
Nu är det klart – högskolebehörigheten återinförs!

Nu är det klart – högskolebehörigheten återinförs!

Nyligen beslutade riksdagen att högskolebehörigheten ska återinföras. Det innebär att behörigheten kommer att ingå i yrkesprogrammen från höstterminen 2023, men med möjlighet att välja bort den. LO har högljutt krävt att den ska återinföras.

Varför togs behörigheten bort? Jo, det var Alliansregeringen med Jan Björklund (L) i spetsen som tog bort den. Resultatet lät inte vänta på sig. Direkt vände kurvan nedåt över antalet sökande, från 41 till dagens 36 procent. Yrkesprogrammen sågs som mindre attraktiva.

Att återinföra högskolebehörigheten innebär inte att alla måste studera på högskola, men svenska och engelska är viktiga kunskaper på framtidens arbetsmarknad. Och har man den allmänna behörigheten blir det lättare att yrkesväxla längre fram i livet om man vill eller måste byta jobb. Nu kommer yrkesprogrammen att bli mer attraktiva och fler kommer – med all sannolikhet – att söka sig till dem. Det är glädjande!

LO och Svenskt Näringsliv är överens om att fler behöver läsa en yrkesutbildning. Idag har Sverige en hög arbetslöshet, samtidigt som det kommer att saknas 290 000 yrkesutbildade fram till 2035. Det bottnar i att den svenska arbetsmarknaden har stora matchningsproblem, där företag söker efter rätt utbildad arbetskraft utan att hitta den. Och den utbildning som flest företagare söker är – gymnasialt yrkesutbildade. Med det här beslutet kommer det att innebära att fler arbetsgivare kommer att hitta den kompetensen som de söker.

Högskolebehörigheten var uppe i riksdagen för beslut 2018, men röstades ner. Det är mycket positivt att flera borgerliga partier har svängt i frågan. De har tänkt om. Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet röstade för. Men även – såklart – de partier som drivit frågan länge som Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Genom att återinföra behörigheten blir det en tydlig signal till både elever och föräldrar att yrkesprogrammen innebär möjligheter, både på kort och lång sikt. LO har verkligen jobbat hårt för att högskolebehörigheten ska återinföras – och nu ser vi fram emot att den kommer på plats så fort som möjligt. Äntligen!

4 svar på ”Nu är det klart – högskolebehörigheten återinförs!”

 1. Arne Johansson skriver:

  Högskolebehörighet är viktigt men det måste finnas en enkel väg att ta sig ut från skolan och in i ett arbetsliv för de elever som är skoltrötta.
  Men det måste också finnas en väg tillbaka till högskolan efter ett par år eller så när önskan att studera finns.
  För mig var det KomVux och det fanns många andra med mig själv som hade nytta av den vägen till Högskolan.

 2. Mats Werner skriver:

  Instämmer men då ska det vara riktig utbildning i kommunal regi -Komvux, inte bara digitala korvstoppninngskurser om 10 poäng till lägsta kostnad.
  Hälsar
  Mats Werner
  Fd komvuxlärare och politiker (S)

 3. roja mahmoudi skriver:

  Jag tycker det är bra LO kräver

 4. Michael Eriksson skriver:

  Bra att det finns möjlighet att välja bort den för de som är skoltrötta.
  Annars är förslaget bra.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading