Till lo.se Sök Meny
Regeringen är rädd för utredningarnas slutsatser

Regeringen är rädd för utredningarnas slutsatser

Regeringen lägger ned utredning efter utredning på socialförsäkringsområdet. Först ut var utredningen ”En mer ändamålsenlig beräkning av sjuk- och aktivitetsersättning”. Här var syftet att stärka den ekonomiska tryggheten för personer som har sjukersättning (tidigare förtidspension) eller aktivitetsersättning. Utredarna skulle se om ersättningarna följer inkomstutvecklingen i övriga samhället. Utredningen lades ner innan jul, så svar på den frågan kommer vi inte få.

Det har knappats gått någon förbi att regeringen nu har valt att lägga ned karensutredningen. Syftet med utredningen var att se över reglerna för karens och sjuklön. Att utformningen av inkomstbortfall under sjukdom skulle bäras på ett mer solidariskt sätt och för att motverka riskerna med sjuknärvaro (observera sjuknärvaro, inte sjukfrånvaro). Utredarna skulle också analysera karens i de nordiska länderna (Sverige är det enda landet i Norden som har karens).

Utredningen om nivån för sjuk- och aktivitetsersättning är nedlagd och nu även utredningen om karensen. Att justera ersättningsnivån för långtidssjuka eller avskaffa en orättvis karens ligger uppenbarligen inte i regeringens intresse.

Ett antal lagändringar som gått i rätt riktning för att utveckla sjukförsäkringen skedde under 2021-2022. En utredning arbetar just nu med att se effekterna av dessa. Vi får se om de får fortsätta eller om den stoppas av en regering som söker kontroll över vilka slutsatser som dras av statliga utredningar.

Sjukförsäkringen måste vara stabil, trygg och förutsägbar, men framför allt rättvis. Det är den inte idag. Pandemin visade tydligt på bristerna i sjukförsäkringen där vissa grupper kan arbeta hemma och andra inte.

3 svar på ”Regeringen är rädd för utredningarnas slutsatser”

 1. Anders Nytomt skriver:

  Hej
  Viktiga frågor att belysa, tyvärr finns inte detta intresse från nuvarande regering. Jobbar själv fackligt på Samhall sedan tidigt 80-tal, och har sett vikten av ett stabilt skyddsnät. Som under senare år även naggats i kanten, av den den förra regeringen också. Tänker närmast, på den förhatliga förstärkningen i 180 dagars regeln, som fick många att bli utförsäkrade. Men som i slutet av perioden, som jag känner till, blev en uppluckring av. Jag hoppas att vi nu i opposition, kan vara ett tydligt alternativ, till alla förändringar som den nu sittande regering med hjälp av SD nu utgör.
  För har vi inte ett starkt socialförsäkrings system, som värnar dom svagaste i samhället, med en rimlig ersättnings nivå, kommer vi att få stora problem framöver. Framför allt med en ökad kriminalitet som följd, för varför inte göra en stöldturné en kväll, som man tjänar lika mycket på, som man kan få i hjälp i en hel månad via socialförsäkringen. Som ni förstår så är jag socialdemokrat, men även kritisk till strandhälls hantering i systemet där även jag, flera gånger blivit utkastad där i från.
  Mvh Anders Nytomt

 2. Arne Johansson skriver:

  Det där med politik är intressant. När det gäller brott och straff då ska vi göra som Danmark men när det gäller karensdagen då gäller inte den danska modellen. Rent logiskt så fungerar inte en karensdag men det verkar vara så att det ska klämma på den mindre bemedlade i samhället.
  Jag kan inte tycka att klasskampen är över eller att det inte behövs

 3. Mats Franzén skriver:

  Problem är till för att lösas. Därför behöver vi utredningar.
  Nedlagda utredningar handlar om att inte vilja veta hur problem kan lösas. Ofta därför att man inte erkänner något problem utan ser den rådande ordningen som rättvis. I socialförsäkringsfrågor föredrar borgerligheten som regel en 1800-talsmässig fattigvård framför välfärdsstatens socialförsäkringar. De kallar det för arbetslinjen!

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading