Till lo.se Sök Meny
Medan världen står i brand silar vi mygg och sväljer kameler

Medan världen står i brand silar vi mygg och sväljer kameler

I en alltför snabbt nedåtgående spiral monteras inte bara demokratin utan även det demokratiska samtalet ned. Människor väljer sida och argumenterar för sin sak utan att lyssna på något annat än sin egen övertygelse. Fakta från experter verkar inte vara något som finns med i analysen inför ett ställningstagande utan det är mer: Är du inte med mig, så är du mot mig! Men när brott mot mänskliga rättigheter begås, oavsett var i världen, så ska det förhindras. Internationell rätt står ingen över.  

I Belarus så får inte fria fackföreningar existera, de som finns är knutna till regimen. Det innebär att om du har en statlig tjänst så är de som förhandlar dina villkor på båda sidor desamma, dvs Lukasjenkos lakejer. Flera av företrädarna för de fria fackföreningarna (som numera är förbjudna) har tvingats i exil och 47 st. av de som inte hann fly sitter fängslade, flera av dem anklagade för extremism. Rätten att verka för förbättrade arbetsvillkor ställs utanför arbetstagarnas räckvidd.

I Ukraina fortsätter Ryssland sin regelvidriga och illegala invasion, människor får sätta livet till och hur det ska sluta vet idag ingen. Alla förlorade liv är någons förälder eller barn.

På Gazaremsan fortsätter människor att fly för sina liv, efter terrorstämplade organisationen Hamas fruktansvärda attack den 7 oktober. Hamas verkar dessutom helt obekymrat använda det palestinska folket som sköld för at fortsätta sin verksamhet och invånarna på det lilla område som Gazaremsan utgör tvingas än fly norrut, än söderut, allteftersom Israels meddelande om vart de ska ta vägen för att söka skydd kommer. En landremsa inte större än fyra mil långt och en mil brett. Mindre än en Marathon!

Sedan den 7 oktober, då 1200 israeler dödades i den fruktansvärda attacken, så har nästan 27 000 palestinier dödats på Gazaremsan, majoriteten av dem kvinnor och barn. Kvinnor och barn!  På International Court of Justice i Haag (ICJ) visades fruktansvärda scener där man ser hur israeliska soldater skjuter kvinnor och fira efter att bombat hus genom att sjunga och dansa. Rätt att försvara sig? Ja, absolut, men det här är ju urskillningslöst dödande. ICJ fastslog ett tillfälligt beslut i förra veckan som innebär att Israel måste vidta omedelbara åtgärder för att förhindra dödandet av palestinier i Gaza och säkerställa att folkmord inte begås. Istället så har hundratals dödats inom loppet av några dagar.

Det tillfälliga i ICJ:s beslut handlar om att det tar lång tid att utreda om folkmord begåtts, så under tiden de utreder kom detta tillfälliga beslut.

 I Gaza utspelar sig just nu en av de värsta humanitära katastroferna i modern tid. Tiotusentals civila har dödats eller skadats. FN varnar nu för en omfattande hungersnöd, sjukvården har kollapsat och sjukdomar sprider sig. UNWRA är en av de få aktörer som finns på plats och är mycket viktiga för det nödvändiga humanitära stödet till Gazas civilbefolkning.

Samtidigt som man på Gazaremsan flyr för sina liv, så släpper Israel nyheten att UNWRA har medarbetare som deltagit i Hamas attacker.  Flertalet länder stoppar sina bistånd i väntan på FN:s utredning. Katastrof för människorna på Gazaremsan då just UNWRA är det största FN-organet med möjlighet att stötta på plats. Övriga organisationer som Röda Korset och andra har tydligt sagt att det tar månader för dem att bygga upp den organisation som UNWRA har, under tiden riskerar människor att dö av svält, brist på medicin, hygienartiklar och rent vatten. Ingen har väl missat reportagen om kvinnor som tvingas genomlida kejsarsnitt utan bedövning eller barn som tvingas amputera kroppsdelar utan bedövning?

Här finns uttalanden från ledande experter inom WHO, UNICEF, UNCHR m fl.

LO anser att stödet till UNWRA ska fortsätta nu när det behövs mer än någonsin, LO anser också att vi behöver en omedelbar vapenvila.

Alla minns vi väl skandaler gällande vissa anställda inom stora organisationer såsom Röda Korset 2009, där deras kommunikationschef hade försett sig med 7,6 miljoner av organisationens pengar, pengar som skulle ha gått till behövande. Det innebar ju inte att man stoppade Röda Korsets verksamhet.

Det måste ju gå att säkerställa att pengarna verkligen går till mat, hygien, medicin och nödhjälp i Gaza utan att det stannar upp? Självklart ska de som utnyttjar medel på felaktiga sätt ställas till svars, men för att några anställda, i en organisation på över 13 000 anställda, missköter sig, kan inte hela organisationen straffas och ca 2 miljoner människor på flykt överges.

Utöver Norges beslut att vidhålla sitt stöd till UNWRA, så beslutade även idag Belgien att vidhålla sitt stöd och Spanien ökar stödet till UNWRA, medan biståndsminister Forsell springer den högernationalistiska Netanyahus ärende, det anstår inte Sverige.

Mitt i allt detta så passar israeliska bosättare på att begå ytterligare brott mot internationell rätt, genom att bruka våld mot palestinier på Västbanken. Nu har Joe Biden vaknat och vill vidta sanktioner. Det här våldet har pågått så länge de illegala bosättningarna har förekommit, dvs sedan 1967, så att Biden gör något var väl verkligen på tiden.  

Nej, Sverige måste sluta sila mygg och svälja kameler och vara mer rakryggade i sitt stöd för demokrati, fred och mänskliga rättigheter.

5 svar på ”Medan världen står i brand silar vi mygg och sväljer kameler”

 1. Bo Jonsson skriver:

  Rätt tänkt och bra skrivet, Cyrene.

  1. Cyrene Martinsson Waern skriver:

   Tack för det, Bo!
   /Cyrene

 2. Arne Johansson skriver:

  Rätten för cevilbefolkningen försvagas hela tiden. Makthavare går fria. Det verkar inte vara något stöd för den förtryckta befolkningen. De kan inte fly ingen tar emot flyktingar.
  Flyktingar har inte fått meddelandet som slår fast att det enda flyktingar kan göra som är acceptabelt för omvärlden är att lägga sig ner och dö, tyst .

 3. Ingela Zetterberg skriver:

  Bra!!!!!

  1. Cyrene Martinsson Waern skriver:

   Tack, snälla Ingela!

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading