Till lo.se Sök Meny
Tuff arbetsmiljö – kass pension. Vilken otur!

Tuff arbetsmiljö – kass pension. Vilken otur!

Skyll dig själv! Eftersom vi i genomsnitt lever längre idag än för 30 år sedan måste du jobba längre  för att din pension inte ska bli för låg.

Skyll dig själv! Ifall du har haft ett arbete som slitit på både kropp och knopp kommer vi inte att göra det lättare för dig att få förtidspension.

Skyll dig själv! Vi räknade med att det som sätts av till pensionen skulle räcka för att ge en bra pension – nu när det visat sig att vi räknat fel kommer vi inte att rätta till det.

Regeringen presenterade häromdagen förslaget till förändrade åldersgränser i pensionssystemet. Man kan tycka att det är rimligt att vi arbetar längre när vi lever längre. Vi sparar till pensionen under tiden som vi arbetar. Om sparandetiden blir för kort så kommer inte pengarna att räcka till ett längre pensionärsliv. Ett sådant resonemang skulle vara helt självklart om våra arbets- och livsvillkor var helt jämlika. Vilket de ju förstås inte är.

Arbetare har lägre löner, sämre arbetsmiljö, jobbar mer ofta ofrivillig deltid och har fler otrygga anställningsformer. Det skiljer 18 år i livslängd mellan den med kort utbildning i Vårby och den med lång utbildning i Danderyd. Vems fel är det och ska pensionssystemet kompensera för alla dessa ojämlika villkor? Skyll dig själv?

Livsinkomstprincipen. All lön du har under hela ditt arbetsliv ger dig en viss rätt till pension. Det låter bra. Men för att det ska fungera måste du ha ett arbetsliv och en inkomst. Har du en dålig arbetsmiljö är risken stor för att du får ett kortare arbetsliv. Om du har låg inkomst är risken att du inte tjänar mer än att det räcker till grundskyddet. Har du ett halvt arbete eller otrygga anställningar kommer det inte räcka till någon guldkant. Principen om livets inkomster blir en chimär. Skyll dig själv?

Den som menar allvar med att det ska löna sig att arbeta, även i pensionshänseende, måste också vara beredd att göra det som behövs för att förbättra och utjämna dessa ojämlika villkor. Så, politiker och arbetsgivare, vad säger ni: skyll dig själv?

4 svar på ”Tuff arbetsmiljö – kass pension. Vilken otur!”

 1. Marina skriver:

  Hej jag tycker att detta är så fel. Hur ska jag orka jobba till 69 år. Jag jobbar i vården. Det är så slitsamt både psykiskt och fysiskt. Jag har jobbat sedan jag var etbarn. Hjälpt min sjuka mamma som hade skitsofreni. Hon åkte in och på Kallshagen i Vänersborg. Jag va sex år fick jag lära mig att laga mat. Rulla mammas hår. När mamma var ledsen fick jag trösta henne. Jag har inte haft någon barndom. Jag har jobbat och slitit hårt. Jag tänker gå när jag fyllt 61 år. Jag är 59 år i April. Jag är undersköterska. Jobbar på ett äldreboende. Jag börja i vården när jag va 16 år. Jag fick dispans.

  1. Renée Andersson skriver:

   Visst är det fel, Marina. I din situation borde det vara möjligt att få förtidspension, därför behöver dagens regler för förtidspension förändras. Då slipper du börja ta av din egen pension i förtid, och får på så sätt högre egen pension efter 65.

 2. Tobias skriver:

  Jag började min karriär när jag var 15 år. Under tio av dessa år fram till 28 års ålder fick jag inte tillgodogöra mig pensionspoäng. Hur kommer detta sig? Hur tänker man beräkna 10 – 13 år av arbete som inte har räknats in i pensionsberäkningen nu när man skall räkna in ”hela livets” intjänade lön för alla som är födda efter 1943?

  Jag ser ingen sådan uträkning i mina pensionsbesked i det oranga kuvertet. Jag har alltså arbetat utan pensionspoäng i över 10 År utan att detta redovisas. Varför? Retroakiv ersättning för dessa år borde/skall vara norm om ”hela livets” lön skall räknas. Eller hur?

  Kanske skall man skylla sig själv?

  1. Renée Andersson skriver:

   Tobias!

   När du började arbeta såg både det allmänna och de kollektivavtalade pensionssystemen annorlunda ut. De var förmånsbestämda (ATP och STP för privata arbetare). Då var villkoret att man skulle kvalificera sig med 30 års arbete för att få full pension i den avtalade STPn. Då räckte det med att ha 28 år som startår för intjäning för att hinna uppnå minst 30 års arbete innan pensionsåldern. Detta ändrades därför senare när pensionssystemen gjordes om och hela livets inkomster räknas istället. Numera är det startålder 25 år i Avtalspension SAF-LO, men vi vill förstås ändra på detta så att även avtalspensionen betalas in under hela arbetslivet.

   Det som syns i det orange kuvertet är bara den allmänna pensionen, ingen del av intjänad tjänste- eller avtalspension syns i detta kuvert. Det är för alla som är födda från och med 1954 som hela arbetslivets i inkomster räknas i den allmänna pensionen. Du som är född före det tillhör mellangenerationen och får pension från både det gamla ATP-systemet och från det nuvarande systemet.

   Information om och utbetalningar från den avtalade pensionen får du från AMF, om du är privat arbetare och inte har gjort ett eget val av pensionsbolag.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading