Till lo.se Sök Meny
Bygg en trygg sjukförsäkring!

Bygg en trygg sjukförsäkring!

I tisdags (22 juni) deltog jag i ett digitalt kvällsmöte om sjukförsäkringen som LO ordnande. Vid mötet talade förutom jag själv Natasa Mirosavic (LO-TCO Rättsskydd), Margaretha Lööf-Johanson (allmänläkare), Anette Myrvold (LO-distriktet i Småland och Blekinge), Lisa Bengtsson (LOs andre vice ordförande) och Sara Yazdanfar (digital kommunikatör vid LO). Intresset var stort, ca 350 personer deltog vid mötet.

Bilden som tecknades, utifrån olika perspektiv och erfarenheter, underströk att detta är ett av våra viktigaste framtida reformområden. Landets löntagare och försäkrade accepterar inte att vi har en sjukförsäkring som systematiskt fattiggör människor som är för sjuka för att arbeta. Vem som helst av oss kan drabbas. Detta är onekligen en fråga som betyder mycket för många.

LO driver just nu en kampanj med en namninsamling för att öka trycket på förändring. Hittills har nästan 20 000 skrivit under. Mina erfarenheter, efter att ha jobbat som facklig välfärdsutredare i drygt 15 år, är att inga förbättringar av sjukförsäkringen kommer av sig själv. Ska vi åstadkomma något måste vi tillsammans lyfta konkreta förändringskrav och vara mycket tydliga. Skriv därför under LOs namninsamling och dela den sedan vidare (klicka här!).

Under mötet kom det in många frågor via möteschatten. Många av dem var sammankopplade med vittnesmål om orimligheter som frågeställaren eller en anhörig/bekant råkat ut för. Jag kan naturligtvis inte svara på alla frågor om de enskilda fallen eller reda ut alla detaljer här. Men jag ska ändå ta upp två mer generella frågeställningar som många lyft fram.

Den första frågeställningen rör det löneutrymme som löntagarna avstår ifrån, i form av sjukförsäkringsavgiften, för att finansiera den allmänna sjukförsäkringen. I takt med att regelverket blivit hårdare och sjuk- och ohälsotalen minskat, mycket beroende på att fler sjuka nekas ersättning, har sjukförsäkringsavgiften sänkts. Samtidigt har den allmänna löneavgiften (som är en skatt) höjts, den drar alltså in pengar till statskassan för att täcka hål i statsbudgeten eller bidra till att vi kan hålla en lägre skattenivå.

På detta sätt överförs systematiskt medel som löntagarna avstår ifrån till annat i statsbudgeten än till den allmänna sjukförsäkringen. Inte minst har en stor del av alliansens jobbskatteavdrag mellan åren 2006 och 2014 finansierats på detta sätt. Jag har skrivit mer detaljerat och fördjupat om detta i en blogg för ett tag sedan (läs mer här!).

Den andra frågeställningen rör Försäkringskassans strama lagtillämpning. Detta berörs också idag av Sveriges Radios Eko-nyheter, där bland annat professorn i rättsvetenskap Ruth Mannelqvist riktar hård kritik mot Försäkringskassan (läs mer här!). Detta problem har Försäkringskassans ledning på senare tid själv åtminstone delvis erkänt (se denna artikel av generaldirektören på SvD-debatt). Försäkringskassan ska därför göra en översyn rörande detta. Dessutom har regeringen bett Statskontoret att följa denna FKs granskning, annars blir det ju så att den anklagade utreder sig själv. Inte optimalt ur rättssäkerhetssynpunkt.

Var detta landar vet vi inte ännu. Men helt klart måste både lagstiftningen och Försäkringskassans lagtillämpning förändras. Som jag ser det har politikernas styrning av Försäkringskassan lämnat mycket övrigt att önska de senaste decennierna. Styrningen har inneburit att de grundläggande systemfelen, som finns inbyggda i lagstiftningen och Alliansregeringens ”rehabiliteringskedja” från 2008, förstärkts. Förutsebarheten och rättssäkerheten för den försäkrade har försämrats. Förtroendet för myndigheten har skadats. I ett tidigare blogginlägg har jag fördjupat mig lite mer i detta (läs mer här!).

Ser vi till det dagsaktuella läget kan vi konstatera att bristerna i sjukförsäkringen tydligt ställts i blixtbelysning under den pågående pandemin. Många av dem som stått i frontlinjen i kampen mot Covid-19 har drabbats. Därför är det obegripligt att riksdagsmajoriteten ännu inte, för gott och för alla, tagit bort det så kallade karensavdraget (läs mer här!).

Visst har det tagits steg i rätt riktning under den senaste tiden. Men det räcker inte med att enbart smådutta. Rejäla systemförändringar behövs. De insikter som ligger bakom de tillfälliga förstärkningarna i sjukförsäkringen, som gjorts under pandemin, behöver omvandlas till långsiktiga och hållbara förändringar.

Att det finns en bred folklig och välgrundad kritik mot hur sjukförsäkringen fungerar rådde det inget tvivel om vid det kvällsmöte som LO ordnade i tisdags. Nu måste vi hålla uppe trycket i frågan, så att politikerna går från ord till handling och bygger upp en trygg och rimlig sjukförsäkring!

49 svar på ”Bygg en trygg sjukförsäkring!”

 1. Anna-Carin McManus skriver:

  Bra skrivet!

 2. Annica Glad skriver:

  Är själv drabbad av att slängas längre ner mot en vidrig avgrund pga sjukdom. I mitt fall var det en total utbrändhet där man är som ett tomt skal utan förmåga att tänka klart, reagera och agera. När man börjar andas lite friskare luft där livet sakta börjar återvända tack vare arbetsgivare och framför allt företagshälsovården så kommer Försäkringskassan obarmhärtiga avslag som en kalldusch. I det skedet när man behöver en tillvaro utan stress så kommer påslaget som chock där hjärnan slår bakut och man vet inte vad som händer. Ingen logik när man är som skörast finns, ingen som kan lotsa dig fram i det obegripliga. Mitt i kaoset ska man försöka förstå, rehabilitera sig och försöka hitta ett fotfäste, som naturligtvis inte går. Det kan inte vara möjligt att en läkares intyg ska förkastas av en icke medicinsk kompetent handläggare som i min värld är en administratör. För om ordningen är att ett läkarintyg inte ska gälla då kan man skippa den kostsamma skattefinansierade ordningen. Då kan man gå till FK direkt och inte till en läkare. Vi alla som är involverade i denna sjuka ordning förstår att det är en omöjlighet men sanningen är ju att det är så det är. Antigen så har vi en försäkring eller så har vi den inte. Men då ska jag som försäkringstagare inte heller behöva betala för en icke giltigt försäkring. Jag är oerhört tacksam för LO-juristerna och speciellt Natasa Mirosavic som fanns där. Som tog striden för min sak. Det gav mig kraft och ett tänk att det är på riktigt och jag räknas. Jag är ledsen att jag hamnade i en dålig sits rent ekonomiskt men tacksam för att facket fanns där. Men alla andra olyckssystrar och bröder som kämpar idag och för alla som gett upp och avslutat sina liv är det en klen tröst. Så jag hoppas att kampen fortsätter för det som är rätt och riktigt.

  Tacksam ändå för jag överlevde och tog aldrig det beslut som inte går att ångra.

 3. Kristian Hermansson skriver:

  Mycket bra skrivet !
  Sjukförsäkringen är alltid ett intressant ämne att diskutera i och med att det finns så mycket att rätta till där efter regeringen Reinfeldt / Borg.

  Bra att ni kämpar från LOs sida. Upplever att vi är enormt många, på flera plan, som kämpar och påtalar vikten om en reformering av sjukförsäkringen.
  Stödjer er till fullo och gör va jag kan från där jag är.

  ✊✊✊
  /Kristian

 4. Eva Åberg skriver:

  Det är förskräckligt att se vår trygghet raderas bit för bit.

 5. Gunnar Ekenberg skriver:

  För ut frågan i hela Sverige, lo:s lokal avdelningar skall ihärdigt skriva insändare på alla lokaltidningars insöndar och debatt sidor. Rikta skrivandet mot de yngre lönearbetarna, som i allt för stor utsträckning vänder sig till SD. Historie lösheten är skriande bland de yngre. Ska vi behöva uppleva ett nytt 1931 i Lunde innan folket vaknar och ser vart åt det barkar.

 6. Stefan löving skriver:

  Gå ut i generalstrek en dag för att visa handling. Annars händer ingeting.
  Larvigt att bara prata.

 7. Kim skriver:

  Stort motstånd även mot AFAs skadehantering
  Stora variationer vid bedömning av liknande skadesituation/skada.
  10 ronder i kampen om arbetsskade/livränta/
  Vi vill inte hamna i tävlan mot lejedoktorn
  där störst docentur slår liten proffesur.
  Ovärdiga och osakliga bedömningar urholkar
  även där. Framförallt sjukdomsbegreppet/fallen.
  Vänta o se avs Covid effekter på långsikt

 8. Barbro Sverin skriver:

  Mycket bra skrivit och detta berör mig mycket, det får inte vara så här att den som drabbas av sjukdom mm ska gå på knäna för att få ekonomin att gå ihop.

 9. Britt-Marie Kret skriver:

  Hoppas LO:s kampanj ger utdelning och vi slipper se mer av hur vårt trygghetssystem monteras ner vilket är förfärligt. Alla bör skriva på LO:s lista om en tryggare och rimlig sjukförsäkring

 10. Lena Kaarle skriver:

  Jag har nu blivit utförsäkrad från FK. Även fast jag har gjort olika tester hos sjukgymnasten och läkaren anser att jag måste få återhämtning innan jag ska tvingas ut i arbetet efter min kotkompresstion/ fraktur i ryggen som jag fick i december 2020. Har även ett intyg från kirurgen om att jag inte ska komma i stressiga situationer på grund av att jag fick ett brustet magsår som brast och maginehållet åkte ut i buken på mig och höll på att dö 2018

 11. Bodil Carlsson skriver:

  Bra! Tack!

 12. Rustan Rydman skriver:

  Hej!

  Tack för informationen.

  Rustan Rydman

 13. Christoffer skriver:

  Hej!
  Går gårdagens videomöte om sjukförsäkringen att ses i efterhand någonstans?
  Hade gärna delat detta med mina bekanta.
  Tack på förhand!

  1. Kjell Rautio skriver:

   Hej Christoffer!
   Jag har frågat de som håller i sändningarna hos oss. Tyvärr finns inte den möjligheten.
   Allt gott!
   /Kjell

 14. Monica Lundell skriver:

  Håller helt med om att FK och styrningen av FK måste ändras! Vi måste kunna lita på att vi inte blir helt utblottade om/när vi blir sjuka eller funktionshindrade!

 15. Susanne skriver:

  Jättebra skrivet, man väljer ju inte själv om man blir sjuk. Helst vill man ju vara frisk!

 16. Marcus Nerme skriver:

  Bra inlägg även om jag ej tror på pandemin.

 17. Merete Jensen skriver:

  Hej.

  Jag var tyvärr inte med på mötet igår för jag kunde inte anmäla mig.

  Jag har kämpat mot försäkringskassan sedan mars 2018.
  Jag blev utförsäkrad mars 2018 samt att jag förlorat min sgi i kammarrätten så nu ger jag upp kampen för jag kan ändå inte vinna.

 18. Bo Emanuelsson skriver:

  Bra skrivet. Jag har försökt hjälpa så många förtvivlade medlemmar och suttit på möten på företagshälsovården och stångas blodig mot FKs handläggare.
  Jag har också sett verkligt detaljerade läkarintyg som visar att det inte finns någon arbetsförmåga. Men så kommer ett ord, kanske efter x tid och x rehab…
  Det tar handläggaren som bevis för arbetsförmåga.

 19. Camilla Dahlblom skriver:

  Så bra

 20. Post covid smittad på jobbet inom äldreomsorgen skriver:

  Politikerna måste ändra försäkringskassans regler NU!! För både sjukpenning
  och för arbetskada/livränta för oss post covid vårdpersonal. Jag är undersköterska inom äldreomsorgen och blev tyvärr smittad på mitt jobb i April 2020 av covid och är fortfarande sjukskriven för post covid. Men fk ger avslag på livränta/arbetskada för att Covid 19 är nytt och läkarna står som frågetecken! Vi post covid vårdpersonal blir straffade av samhället just nu och vi var tvunga att gå till våra jobb för att samhället skulle fungera….

 21. Helena Blomqvist skriver:

  Ja, det krävs mycket för att FK ska bli trovärdiga för den enskilde.
  Det jag tycker är fruktansvärt med FK utredare, att i de fall/ärenden jag har haft kontakt med i mitt arbete, FK ovilja att vilja hjälpa/utreda ungdomens rätt till aktivitetsersättning och att bevilja ungdomen, trots rättspraxis/lagstiftaren, LSS, autism etc och att ungdomen har sysselsättning. Om en ungdom inte har anhörig eller en kontakt (tjänsteman) som hjälper ungdomen , då blir de väldigt utsatta av rättsosäkerhet. Mitt hjärta gråter för de funktionsnedsatta ungdomarna och jag hoppas verkligen på en förändring eftersom de som inte har förmåga att överklaga FK beslut antar jag är många. (Dvs mörkertalet är stort)

 22. Gunilla skriver:

  Tack för ditt blogginlägg här, Kjell Rautio, och tack alla andra för kampen om en trygg sjukförsäkring. För tio år sen blev jag utförsäkrad efter 10 års kamp för att återkomma ut i arbetslivet igen efter sjukskrivning. Hade arbetat i 30 år när jag blev sjuk och lagom till jag sen återkom i arbetslivet på 50% och sökte sjukersättning på de andra 50% så blev det kalla handen! Jag skulle söka heltidsjobb vid 61 års ålder och blev utförsäkrad! En hemsk upplevelse som vi alla måste kämpa emot att ingen ska behöva gå igenom. Vem som helst kan bli sjuk, vi vet inte vad som komma skall. Jag skriver på listor, har skickat många mail till politiker under årens lopp och följer med i utvecklingen inom FK. Det är otroligt att det bara blivit värre under åren som gått.

 23. Maria skriver:

  Hej
  Bra att ni tar upp det här, men jag är så luttrad vid det här laget (fråntagen sjukpenningen för fjärde gången) att jag inte tror på någon förändring. Politiker förhalar, ändrar på sin höjd ett ord här och där, ytlig kosmetika som inte leder till någonting i slutändan. Dessa meningslösa slag i luften kanske lurar de som inte är direkt utsatta men faktum är att Försäkringskassan bara blir värre och värre i sin iver att utförsäkra med hjälp av de mest tveksamma, olagliga och oärliga metoder. Attityden på Fk är att sjuka individer inte är människor utan ansikslösa fiender som ska bekämpas till varje pris. Tyvärr har Fk:s attityd spridits till Förvaltningsrätten och det är sällan Kammarrätten och Högsta Förvaltningsdomstolen ger prövningstillstånd. Så där står en utförsäkrad utan pengar att anlita en jurist och utan rätt till rättshjälp och får ensam slåss mot ett sjukt system, för ingen lyssnar på det du som privatperson för fram, du ska bevisa att du har rätt till sjukpenning men får inget gehör alls.
  Jag tror inte längre på en förändring, har blivit sviken för många gånger, får hoppas att Soc inte tröttnar på att försörja mig.
  Att ha med Försäkringskassan att göra är inte bra för hälsan, stäng ner eländet och börja om från början.
  Men tack ändå för att ni försöker.

 24. Hakon Malmborg skriver:

  En gåta hur vi har kunnat se detta i decennier utan att reagera mer kraftfullt. När blev vi så här snälla? Vart har arbetarrörelsens självförtroende tagit vägen? Att offra sig för de sjuka, bli smittad och sedan bli behandlad som den värsta simulant, det är ju bortom all anständighet. En dags generalstrejk skulle väl vara fullt möjlig att genomföra för att visa att vi inte tolererar vad som helst.

 25. Luis Unanue skriver:

  Jag tycker att det är bra att man kämpar för en bättre sjukförsäkringen och framför allt att inte försäkringskassan tjänstemän inte godkänner läkarintyg så ofta som de gör nu

 26. Imelda Daza-Cotes skriver:

  Bra skrivit
  För en trygg och rimlig sjukförsäkring máste vi kämpa
  Hälsningar och applád frán Colombia

 27. Arne Johansson skriver:

  Allt detta behöver komma ut i ljuset och borde läsas av alla

 28. Lars persson skriver:

  Viktigt att vi får en sjukförsäkring som fungerar fullt ut i alla väder!
  Ska inte behöva anlita jurist i alla sammanhang i kontakten med fk.

 29. Carina Brånn skriver:

  Bra skrivet! Jag har en väldig tur som har en handläggare på Försäkringskassan som förstår mej och min sjukdom MS. Har haft en förut som sa att ” jaja det finns så många bokstavssjukdommar jag kan inte hålla ordning på alla , så försök och jobba på du.” Jag bad han kolla upp MS och ring sedan tillbaka , då gjorde han det och bad om ursäkt. Jag har svag vänster sida och syn nedsättning på vänster har även kramper. Hon som jag har nu ifrågasätter inte mina sjukskrivningar och ringer typ 2 ggr om året och hör hur jag mår. Men ersättningen är inte stor om jag fick ut 140000 i lön när jag jobbade 100% får jag ut 10,000 nu och med färdtjänst , sjukbesök och medicin blir det inte så mycket kvar när lån och mat är betalt, som tur är jobbar min sambo heltid.

 30. Anders Malmros skriver:

  Mycket bra. Varför trycker inte tjänstemannafacken (TCO) på också?
  Vill de hellre lösa det med privata försäkringar?

 31. Abdulahad Jawed skriver:

  Hej.
  Jag har inte fått min sjuk penning i Ca. fyra månader i år. Jag tror det är en av de viktigaste frågorna som LO skulle hantera. Annars känner man sig maktlös att kräva det som man har rätt till.
  MVH

 32. Sten Mångs skriver:

  Hej, ta gärna fram fakta, på hur många människor i sin förtvivlan, tar sina liv, lemlästas av , FK:s direktiv, som har blivit en ekonomisk kassa ko för ”staten”, det är oerhört cyniskt att använda, en socialförsäkring, för att betala jobbskatteavdrag, och stimulera dem som är ekonomiskt oberoende, och samtidigt inte ser de vanliga människornas kamp, mänskliga rättigheter har åsidosatts , Sveriges nation, skall inte, vara nationellt på det här viset, det är bara en liten klick, som subventioneras hela tiden, dels är de sällanköpare som konsumenter, och bidrar ingenting till staten för övrigt.

 33. En av alla utförsäkrade som lider skriver:

  Så glada att ni ligger på för en fungerande sjukförsäkring. Det är otroligt att Försäkringskassan tillåts att fortsätta utförsäkra så uppenbart sjuka människor!
  Låt läkarintygen gälla! Låt LÄKARNAS bedömningar om arbetsförmåga gälla! Patienten har varit hos läkaren som gjort en undersökning och bedömt att patienten behöver sjukskrivning, annars skulle patienten inte bli sjukskriven.
  Som det är nu så bedömer ju försäkringshandläggarna själva om personen har arbetsförmåga eller inte. Helt sjukt att dom ens får bedöma det utan både utbildning och kunskap om sjukdomar och vad de faktiskt innebär!

  En annan sjuk sak är att Försäkringskassan anser att personen klarar ett annat normalt förekommande arbete och har överlämningsmöte med Arbetsförmedlingen. Väl på Arbetsförmedlingen anser handläggaren där att personen inte har någon arbetsförmåga mot de jobb som faktiskt är normalt förekommande och Försäkringskassan vägrar ändå ge personen sjukpenning. Personen ”faller mellan stolarna”. Likväl som Försäkringskassan får lämna över personen till Arbetsförmedlingen så borde Arbetsförmedlingen få lämna över personen tillbaka till Försäkringskassan om bedömningen där görs att inte finns någon arbetsförmåga mot normalt förekommande arbeten.

 34. Lizette Li skriver:

  Hej
  Känner mig lite vilsen nu när högern röstade ner Löfven nu när det var på gång som sagt med förändringar av socialförsäkringsministern.
  Tack för att ni kämpar!
  Drabbades av en arbetsskada på jobbet efter 30 år som usk:a men utförsäkrades och blev avskedad…
  efter det har man fått kämpa mot FK men nu

 35. Johnny Wilenstrand skriver:

  Hej!
  Det är inte myndigheterna vi ska ställa till svars. Det är Regering och Riksdag som är de skyldiga. Antingen för skapandet av myndigheternas förutsättningar eller för att inte ha ifrågasatt besluten.
  Mvh J.

 36. Johnny Wilenstrand skriver:

  Hej!
  Du har alldeles rätt. Ska de plåga de sjuka och äldre så kan de lika gärna tillåta Eutanasi.
  Mvh J.

 37. georg Carlde skriver:

  när sjuka ha rätt till advokatstöd??????????
  Eftersom allt måste slitas i domstol

 38. Ann-Catrin Kickan Jansson skriver:

  Jag har tidigare i livet varit medlem i Kommunal/LO.. Av olika anledningar, arbete, sjukdom m.m. Är jag numer medlem i Unionen. Har inte koll på om de/vi ’är under’ LO.
  Nu är jag 61 & för andra gången nekas jag sjukpenning, trots fysiska & psykiska Specialisters intygande om mina begränsningar som gör att jag egentligen inte hör hemma på arbetsmarknaden. Rehabiliteringsåtgärder som varit inplanerade har en handläggare dementerar & påstår att jag kan arbeta 100%. 2017 Jan. Fick jag en omvänd protes i h. Axel. 1juni 2019 bröt jag h. Underben & knä (komplicerat) en knapp månad senare tappade jag balansen & bröt h. Underarm. Jag begärde remiss för bentäthetsmätning och fick komma på den undersökningen i september 2020!! 15 månader efter att remissen skrevs. Det visade sig att jag är benskör & Hälsocentralen (dr. Roger Konradsson) satte in behandling Omgående. Tacksam för det lokala stödet i vården.
  Nu ska psyk doktorn i Piteå sammankalla till SIP – möte. Jag har fint stöd från Personliga ombud, A. F. Psyk i Piteå!
  Den här omgången klarar jag mig inte utan de hjälpinsatser jag villigt tar emot.
  Tacksam för digitala mötet.
  Känner att jag inte är ensam i min kamp, numer för överlevnad!
  Tack för att du/ni finns & kämpar vidare för vår, som jag ser det, grundläggande rättighet! Vi har betalt skatt & avgifter för att få hjälp/rehabilitering när vi blir sjuka, utslitna under vårt arbetsliv!

 39. Karin skriver:

  Många har det mycket värre än jag! Jag säsongsjobbar en del och vad jag retar mig på är att jag måste antingen vara i en jobbsäsong eller inskriven på Arbetsförmedlingen för att behålla min SGI. Det går inte att leva på sparade pengar och samtidigt vara skyddad mot t.ex ett benbrott. Varför kan ens SGI inte vara baserad på min senaste deklarerade inkomst?

 40. Mikael T skriver:

  Instämmer helt, väldigt viktigt!!

 41. Helena Blomqvist skriver:

  En reflektion till Med Försäkringskassans orimliga krav på läkarintygen: Det öppnar upp för att Vårdinrättningarna/ psykiatrin/ VC/Habiliteringen borde anställa en grupp jurister som ska stödja läkaren i intygsskrivandet. Eftersom det är ytterst tragiskt för den enskilde om läkaren är mindre bra på det. Väldigt orättsäkert. De funktionsnedsatta borde också automatiskt få ett juridiskt ombud som ska driva dras ärende hos Försäkringskassan.

  Det bästa vore om Försäkringskassan fungerade bättre än nu men de utsatta grupperna borde automatiskt få mer stöd. För det är väl inte så här Sverige vill bemöta de mer utsatta grupperna ?

 42. Tobias skriver:

  Jag har uppfyllt mina villkor både i sjukförsäkringen och arbetsskadeförsäkringen, men ingen av dessa försäkringar gäller när jag behöver dem!
  Dags att gå från ord till handling LO!
  Fackföreningsrörelsen erbjuder mig försäkringar men står ej bakom dem när man tvistar med försäkringskassan eller AFA-Försäkringar.

  Hur kommer detta sig att försäkrade som uppfyllt villkoren inte får den hjälp och det stöd man skall ha rätt till enligt dessa försäkringar?

 43. Karl Erik Johnny Fröjd skriver:

  Mycket märkligt att detta gått att smyga med så bra för allmänheten men nuförtiden är det fler som tror på fake news verkar det som och en liten skattesänkning som sedan vid sjukskrivning kan vara en katastrof för individen verka alldeles för på.

 44. Tobias skriver:

  Sjukförsäkringen (arbetsskadeförsäkringen) är som namnet antyder en försäkring och inget bidrag. Tanken från början var att det skulle finnas en försäkringsmässighet i systemet, det vill säga ett samband mellan avgifter och ersättningar.

  Detta har i dag urholkats. Den årliga uppräkningen av maxnivån på ersättningen motsvarar inte på långa vägar den löneutveckling som har skett i samhället. Allt fler ligger över det taket.

  En stor del av det som betalas in till socialförsäkringen försvinner in i statsbudgetens ”svarta hål”. Det är i praktiken en dold beskattning av den yrkesverksamma befolkningen, snarare än en försäkring.

  Avgifterna in till systemet fortsätter man alltså att betala i takt med att inkomsten stiger medan ersättningen stannar vid nivån på taket.

  Som Lo-ansluten medlem har man i hela sitt yrkesverksamma liv betalat in till socialförsäkringen. Det är då rimligt att man även får stöd och ersättning tillbaka när man är i behov av det till exempel vid sjukdom.

  En förutsättning för att medborgarna ska ha förtroende för välfärden och den solidariska finansieringen, är att man får en rimlig ersättning tillbaka när man är i behov av den. Om en allt större del av befolkningen upplever att de betalar in avgifter men inte alls får tillbaka i proportion till vad man har betalat in så kommer det att allvarligt skada betalningsviljan och tilltron till systemet.

  Det riskerar att påverka legitimiteten för hela socialförsäkringen.

  Taket i socialförsäkringen (arbetsskadeförsäkringen) behöver höjas ordentligt och uppräkningen måste följa löneutvecklingen i samhället.

  Så vem kan man lita på?

 45. Svarte petter skriver:

  Ja haveriet med sjukförsäkringen,SGI och gigantiskt bedrägligt beteende mot försäkrade…Inget nytt rättsröta råder ,fk ,förvaltingsrötterna har haft minst sagt en märkligt ”tolkning” av lagen grund I praktik.
  Enskilda verkar förbli i etterstupat pyramidspel ,mellan samordningen.
  Nä lo stå upp nu , så sjuka i aktiv vård får sina pengar..de utblottade utslängda försäkrade gör kan Överklagar till ett mkt märkligt system riggad dator …fler utredningar behövs nog inte,systemet har ” sned seglat”

  Försäkrade har förlorat miljon belopp pga systemsfel, gigantiskt cyniskt hantering som tyvärr bara försämrat livet ,ekonomin, ödelagt allt för så många I aktiv medc vård osv

  Tilltron till systemet äro förbrukat…pk eliten högborg betacjar sig då.inte..bihanget verkar klen styrka..

 46. Malin Edvardsson skriver:

  fantastiskt skrivit!

 47. Iréne Badra skriver:

  Hej Maria!
  Har upplevt samma sak som du! Är idag ännu sjukare (enligt läkarutlåtande) pga FK och sättet de behandlat mig på. Kommer ALDRIG att glömma och förlåta. Jag hoppas att Svenska staten till slut kommer att få betala riktigt höga skadestånd till de som har fått sina liv förstörda av FK . När människor får gå från hus och hem, eller tar sina liv för att de är sjuka och inte orkar strida då ska det kännas för staten, då de är ytterst ansvariga. Våra politiker borde skämmas! Det bevisar bara det jag har lärt mig under tiden med FK och det är att våra politiker helt enkelt struntar i sina egna medborgare! Det är bara pengar som räknas. De glömmer att socialförsäkringen är något vi betalar till så den är ingen allmosa. Har man inte rätt till sjukpenning/sjukersättning när man är sjuk så ska man inte heller behöva betala för den!

 48. Anna Söderström skriver:

  Jag är så tacksam att ni orkar kämpa för detta. Jag blev utsatt 2017 och fick en chock av att detta kunde hända i Sverige. Jag är med i olika grupper på Facebook där andra med samma behandling av FK och domstolar, och där kommer fortfarande nya, lika chockade människor in. De går genom samma sak som jag, de får samma avslagsbrev sommarn ska vänta 30 dagar . Samma fast vi är olika människor….vi förstår att ni är dålig men ni kan ändå söka nytt lätt och stressfritt jobb på arbetsförmedlingen…
  Mitt förslag är FK bara ska ägna sig åt rehab för desjuka, läkarna ska sjukskriva och under tiden ska man ha rätt att vara tjänstledig från sitt jobb, inte tvingas bli arbetslös också. Jag har kommit i kontakt med 3 människor som överlevt självmordsförsök pga FK, helsjukt. Tack igen!!

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading