Till lo.se Sök Meny
Glädjande att högskolebehörigheten återinförs!

Glädjande att högskolebehörigheten återinförs!

I dagarna kom det många bra budgetnyheter på skolans område. Regeringen satsar på högre kunskapsresultat, fler utbildade lärare och ökad jämlikhet i skolan – 1,3 miljarder tillförs 2022. Den bästa var nog ändå att högskolebehörigheten återinförs på yrkesprogrammen. Det var Alliansregeringen med Jan Björklund (L) i spetsen som tog bort den. Resultatet lät inte vänta på sig. Direkt vände kurvan nedåt över antalet sökande, från 41 till dagens 36 procent. Yrkesprogrammen sågs som mindre attraktiva.

Att återinföra högskolebehörigheten innebär inte att alla måste studera på högskola, men det är viktiga kunskaper för framtidens arbetsmarknad. Och har man den allmänna behörigheten blir det lättare att yrkesväxla längre fram i livet om man vill eller måste byta jobb. Nu kommer yrkesprogrammen att bli mer attraktiva och fler kommer – men all sannolikhet – att söka sig till dem. Det är glädjande!

LO och Svenskt Näringsliv är överens om att fler behöver läsa en yrkesutbildning. Idag har Sverige en hög arbetslöshet, samtidigt som det kommer att saknas 290 000 yrkesutbildade fram till 2035. Det bottnar i att den svenska arbetsmarknaden har stora matchningsproblem, där företag söker efter rätt utbildad arbetskraft utan att hitta den. Och den utbildning som flest företagare söker är – gymnasialt yrkesutbildade.

LO och Svenskt Näringsliv har flera gemensamma förslag för att få fler att välja en yrkesutbildning, bland annat att högskolebehörigheten måste återinföras.

Åter till budgeten. Det fanns också flera bra förslag som kommer att öka jämlikheten i skolan, som gemensamt skolval, stärkt elevhälsa och en förstärkning av likvärdighetsbidraget. Nu får vi verkligen hålla tummarna för att budgeten går igenom i riksdagen. För den här budgeten innehåller många viktiga steg för att återskapa en likvärdig skola – för alla barn.

Ett svar på ”Glädjande att högskolebehörigheten återinförs!”

  1. Anette skriver:

    Väldigt bra förslag, känner med alla nya förslag att vi går mot en bättre framtid!
    Att kunna ev byta arbete och läsa vidare ev direkt eller senare i livet, låter väldigt bra.
    En likvärdig skola för alla barn är en väldigt bra grund att stå på.
    Wow!

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading