Till lo.se Sök Meny
Brev till Tomten

Brev till Tomten

Tomten, önskelistan är inte lång i år. Den består egentligen av en enda önskan, något som jag har skrivit om många gånger tidigare och som jag hade hoppats skulle vara löst sedan länge.

Du förstår, hittills i år så har 42 människor dött i en arbetsplatsolycka, enbart i Sverige. Så kan vi inte ha det. Som om det inte vore nog, så beräknar forskare att ca 1100 människor dör av arbetsrelaterad cancer, hjärt- och kärl- eller lungsjukdomar orsakad av arbetet, varje år i vårt avlånga land.

Blickar vi ut över världen så är siffrorna ännu mörkare, ca 2,3 miljoner människor eller 6000 varje dag enligt ILOs beräkningar. Då ska vi ha i åtanke att mörkertalet är stort.

Exponering för carcinogena ämnen, ämnen som orsakar lungsjukdomar mm, är alla arbetsrelaterade orsaker till sjukdom, ofta med för tidig död som konsekvens. Dessa risker kan undvika genom att arbeta förebyggande med arbetsmiljön, exempelvis genom att se över hur arbetet organiseras.

Det är inte en omöjlig ekvation att uppnå. Det finns några grundläggande frågor som kan ställas: finns det tillräckligt med resurser för arbetets utförande? Resurser i form av exempelvis personal, kompetens, rätt arbetsmetoder och arbetsverktyg, tillgång till personlig utrustning, rimliga och tydliga mål, möjligheter till kontroll över arbetets utförande och en återkoppling på densamma så att man vet att det lever upp till de krav som ställs på mig som anställd. Helt enkelt, finns det balans mellan krav och resurser? Tomten, det ska väl inte vara så svårt att ordna?

Det är inte rikedom och överflöd som står på önskelistan, utan enkla medel för att alla ska ha ett hållbart arbetsliv och kunna leva fram till pensionen och orka njuta av den.

Tomten kanske har lyssnat på Arbetsmiljöverkets eminenta podd ”Hallå arbetsmiljö” där varje avsnitt avslutas med ”vi bor i Sverige och här ska ingen behöva skadas eller dö av jobbet”? Vi har skyddslagstiftning på plats, utbildning i arbetsmiljö finns för både chefer och skyddsombud, så vad är problemet?

Tomten, anställda är inte förbrukningsvara! Nu under pandemin så har människor med otrygga anställningar råkat än mer illa ut, de som i vanliga fall har haft svårt att få ihop till en heltid har nu uppmanats att stanna hemma vid minsta symptom för att inte sprida smitta. Men är du inringd för att jobba timmar och inte gör dessa timmar så riskerar du att inte kunna betala dina räkningar innevarande månad.

Samtidigt så har anställda inom äldreomsorgen och vården tvingats jobba extra utan möjlighet till återhämtning. Busschaufförer och anställda inom handeln har varje dag utsatts för risker för smitta enbart genom att infinna sig på jobbet. Pandemin slår hårt mot alla, men främst mot de som får vårt samhälle att fortsätta rulla.

Fast tomten är röd, så har jag slutat tro på hen sedan länge. Så medan ”Tomten jag vill ha en riktig jul, en sådan man har när man är liten…” dånar i högtalarna var man än går just nu, så skickar jag, istället för ett brev till tomten, en uppmaning till ansvariga för arbetsmiljön för Sveriges arbetstagare. En uppmaning främst till er som har slimmat organisationerna så till den grad att personal exempelvis inom vården inte kan få ta semester överhuvudtaget under julhelgerna på grund av pågående pandemi. Ta ert ansvar och bygg robusta organisationer där arbetet inte orsakar sjukdom. Friska arbetsplatser måste vara framtidens melodi.

För den som bara orkar läsa några korta rader kommer här önskelistan för 2022 i en kort summering:

 • Lev upp till kraven i arbetsmiljölagen.
 • Samverka med skyddsombud för en god arbetsmiljö.
 • Förebygg olyckor och sjukdom orsakade av arbetet.

För oss anställda gäller samma devis som alltid. Joe Hills berömda: Don’t mourn – organize! Oavsett om det finns krafter som vill hindra oss från att organiseras kring våra arbetsvillkor, så är vi alltid starkare tillsammans och kan ställa våra krav gentemot arbetsgivaren, när så behövs. Det är vi som har kunskapen om hur våra arbetsuppgifter bäst organiseras, så vi behöver vara en del av lösningen i framtidens friska arbetsplatser.

Med önskan om en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

4 svar på ”Brev till Tomten”

 1. Tobias skriver:

  Om man vill nå sina drömmar, vad gör man då?
  Jo, man står upp för sina medlemmar och viker inte ner sig med en gång någon säger att detta kan man inte göra.

  Om man verkligen står på medlemmarnas sida visa detta då i handling och inte ord.

  Jo, jag är medveten om att man skall kompromissa (ett modeord inom dem fackliga rörelsen) men man måste även ta en konflikt och inte lägga sig platt som man har en tendens att göra i dessa moderna tider.

  Med detta sagt: önskar jag er alla en fröjdefull jul och ett gott nytt år.

 2. Petra Lantz skriver:

  Fantastiskt bra skrivet och det borde inte vara en orimlighet idag i Sverige ……

 3. Ronny Wenngren skriver:

  Väl skrivet. Detta är något som medierna knappt skriver något om om man jämför med den uppmärksamhet dessa tragiska gängskjutningar får. Ändå är det väl något som i betydligt större utsträckning drabbar familjeförsörjare. Naturligtvis skall även gängkriminaliteten bekämpas, men vill vi rädda människor från ett livslångt lidande och i värsta fall det slutgiltiga ödet så blr arbetsmiljön få monst lika mycket uppmärksamhet från politikerna. Vore konstruktivt om dom även på detta område vore lika intresserade. Till sist önskar jag en God Jul

 4. Anette skriver:

  Tack! Vilket, bra inlägg till Tomten!
  Håller med på alla punkter!
  Arbetsmiljö och organisering, är så viktigt i alla tider.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading