Till lo.se Sök Meny
Trygghet för vanligt folk

Trygghet för vanligt folk

Medan den svenska regeringen nedmonterar biståndet så deltar 16 företrädare för de palestinska fackföreningarna inom PGFTU (Palestinian General Federation of Trade Unions) på en workshop för facklig organisering i Ramallah. Från Olof Palmes Center och LO deltar vi och pratar minimilöner, kvinnors möjligheter på arbetsmarknaden, rätten till att organisera sig i ett fackförbund och hur man möter arbetstagarna som är rädda för att förlora sitt arbete om man blir medlem i facket. Alla deltagare är ledare inom sina fackföreningar och de representerar allt från byggindustri, transportsektorn, kommunal sektor, turism, till bank- och finans, fördelat över 9 kvinnor och 7 män.

Unga, kvinnliga fackliga ledare från bland annat facken för turism, textilindustri och byggindustrin

Naturligtvis pratar vi även arbetsmiljö, det vore konstigt annars med tanke på var mitt fokus alltid ligger. Jag förklarar hur vårt system med skyddsombud är uppbyggt och hur facket utbildar och stöttar dem i sitt dagliga arbete kring arbetsmiljöfrågor. Vi pratar om vilka arbetsmiljöfrågor som är i fokus hos dem och när vi kommer in på stress så skrattar en ung manlig deltagare till, företrädare för arbetare inom kommunal sektor. Stress, vem blir sjuk av lite stress? När du inte kan vara borta från jobbet för att du dels inte får någon ersättning, dels är det ingen som gör dina arbetsuppgifter när du är borta. Flera av oss försöker förklara att det vi lyfter inte handlar om en känsla av att inte hinna med utan att de stressrelaterade sjukdomarna kan resultera i alltifrån ryggont, till hjärtinfarkt eller stroke.

I pausen kommer den unga killen fram och visar en bild på en lika ung kollega. En kollega som brukar sitta bredvid honom på hans kontor, men som sedan några få dagar inte längre finns i livet. Vår unga deltagare är fortfarande i chock och har svårt att fokusera på workshopen, av förklarliga skäl. Detta händer dag 1. Dag 2 blir en helt annan dag, en dag som vi i Sverige har svårt att sätta oss in i, men som människor här lever med ständigt.

Dag två börjar med en övning som vi tänker ska ge dem både en metod och trygghet i att prata med anställda om varför man bör organisera sig fackligt. Metoden kollegahandledning tillämpas och de ska alla turas om att vara observerare, facklig representant eller potentiell medlem. Här handlar det om att hitta goda argument för att rekrytera nya medlemmar och rollspelet går ut på att den eventuellt blivande medlemmen ändå inte är alltför lätt övertalad. Samtalen går igång och alla är mycket aktiva, men vår unge manliga deltagare försvinner plötsligt ner i sin telefon och man kan känna hur stämningen sjunker i rummet. Han försvinner ut ur salen och vi märker hur fler tittar i sina telefoner. Uppdateringar kommer från staden Jenin i norra delen av Västbanken. Nio palestinier dödade. Tårgas inkastad på en pediatrisk avdelning på sjukhuset. Senare kommer uppgifter om att det är 11 döda och en landssorg och generalstrejk utlyses. Allt stänger ned.

Vi har tre deltagare från staden. Vår unge man får inte svar från sin familj. Vi får avbryta workshopen för allas tankar är någon annanstans. Även om alla deltagare inte är från Jenin så vet de av erfarenhet att oroligheterna sprider sig och denna attack kom under morgonen, vilket är ovanligt. Vanligtvis genomför israelerna räder under natten. De är dessutom oroliga för att de inte ska kunna resa hem, då flera av dem har checkpoints att passera, vilket i sig är en risk. Dessa attacker från israelisk sida riskerar att följas av hämndaktioner från våldsamma extremistorganisationer. Unga män som saknar framtidstro. Våld föder våld och våldet göder hat.

Kvällen som följde attacken i Jenin blev blodig. I östra Jerusalem sköts 7 människor till döds utanför en synagoga.

Ojämlikhet ger grogrund för konflikter. Våld föder våld och göder hat.

Det är svårt för oss att förstå att detta är den verklighet palestinier lever i. Situationen är ohållbar, palestinska kvinnors och mäns kamp för ett liv utan våld och mord har pågått i över 70 år. Önskan om ett liv i fred, ett arbete att leva på med goda arbetsvillkor och möjligheten att fritt röra sig mellan Palestina och Israel står högst på listan. Barn och unga måste få känna hopp inför en framtid där demokrati råder och leder vägen till ett hållbart liv i fred, sida vid sida med israeler. Israel måste respektera internationell rätt och omvärlden kan inte tysta se på medan våldet fortsätter, utan måste kräva att den internationella rätten efterlevs.

Vårt bidrag, som fackliga, blir genom att visa facklig solidaritet, stötta dem i kampen för bättre arbets- och levnadsvillkor och demokrati som förhoppningsvis kan bli del i en väg mot frihet. Vår workshop gav förhoppningsvis dem tips och idéer om hur de kan värva medlemmar och fortsätta förhandla kollektivavtal med bättre villkor. Den fackliga kampen för allas rätt att fritt organisera sig för goda arbetsvillkor är en av grundpelarna i mänskliga rättigheter och bidrar till ett mer jämlikt och demokratiskt samhälle.

När det internationella stödet försvinner i form av nedskärningar i biståndspolitiken, så drabbar det vanligt folk som bara vill känna sig trygga, ha ett arbete som betalar deras uppehälle och ger dem ett drägligt liv, helt enkelt få leva ett liv i lugn och ro. Trygghet för vanligt folk!

Solnedgång över Ramallah

2 svar på ”Trygghet för vanligt folk”

 1. Arne Johansson skriver:

  Denna situation är som sagt 70 år gammal. Det stora problemet som jag ser det är att folk har svårt att separera den israeliska regeringen staten från det judiska folket som lever runt om i världen.
  Det judiska folket är inte på något sätt ansvariga för det som pågår i Israel .

  1. Cyrene Martinsson Waern skriver:

   Hej Arne,
   Precis så! De enda som har ansvar för det som händer är den högerextrema regering som vägrar följa internationell rätt.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading