Till lo.se Sök Meny
Regeringen har beställt smittspridning lagom till jul 

Regeringen har beställt smittspridning lagom till jul 

Covid-19, RS-virus och vinterkräksjuka. Det är en härlig cocktail av virus som cirkulerar just nu i vårt samhälle. Lagom till det har en arbetsgrupp på Socialdepartementet avslutat sitt arbete med att göra en översyn av karensavdraget. LO har under arbetets gång tydligt framfört att det bara finns en lösning: avskaffa karensavdraget. Permanent. För alla.  

I januari lade regeringen ned karensutredningen som var tillsatt av den tidigare regeringen. Syftet med utredningen var att se över reglerna för karens och sjuklön och att utformningen av inkomstbortfall under sjukdom skulle bäras på ett mer solidariskt sätt. Regeringen tillsatte sedan en intern arbetsgrupp som nu har kommit med sin slutrapportering (15/12-2023). Ett av förslagen som presenterades i fredags är att den som fått ett karensavdrag sex gånger inom tolv månader ska slippa fler karensavdrag. Idag går gränsen vid tio gånger. Det allmänna högriskskyddet skulle även byta namn till karenstak.  

Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) menar att ”Det skulle ha särskilt stor betydelse för de individer som har lägst inkomster och för anställda inom många kvinnodominerade yrken såsom exempelvis vårdbiträden, undersköterskor, barnskötare och förskollärare. Grupper som har väldigt begränsade möjligheter att jobba hemifrån”.  

Det här stämmer såklart inte. Har du små ekonomiska marginaler och inte har råd att vara hemma en gång på grund av karensavdraget har du definitivt inte råd att vara hemma sex gånger. Under det senaste året har sex av tio av LO-förbundens medlemmar på grund av karensavdraget valt att gå till arbetet trots att de varit sjuka. Under det senaste året har nära två av tio av LO-förbundens medlemmar på grund av karensavdraget valt att ta semester trots att de varit sjuka. Bland LO-förbundens medlemmar behöver nio av tio vara på plats för att utföra sitt jobb. 

Karensavdraget är en straffavgift för svenska arbetare som inte kan jobba hemifrån. Den som tvingas stanna hemma på grund av sjukdom betalar en dubbel självrisk – både genom sjuklönen och karensavdraget. Arbetare tvingas betala en dubbel självrisk, när andra ofta slipper helt. Men det här får inte bara konsekvenser för de enskilda arbetarna. Det blev tydligt under pandemin. Om folk behöver gå till jobbet trots att de är sjuka så påverkar det hela samhället.  

Eftersom regeringen inte är intresserad av att avskaffa karensavdraget permanent för alla så har man helt enkelt lagt en beställning av cocktailvirus, lagom till jul.   

Mer information:  

 – I diskussionen om karensavdrag lyfts ofta behovet av en självrisk. En sådan finns redan. Sjuklönen utgör 80 procent av lönen. Det är från sjuklönen som det görs ett karensavdrag motsvarande 20 procent av den sjuklön som arbetstagaren genomsnittligen beräknas få under en vecka.   

– Karensavdraget infördes den 1 januari 2019 och ersatte det som tidigare kallades karensdag.  

– Det finns möjlighet att ha krav på läkarintyg från dag ett vid sjukskrivning. 

– Läs Susanna Gideonssons kommentar i Arbetet 

3 svar på ”Regeringen har beställt smittspridning lagom till jul ”

 1. Arne Johansson skriver:

  Att karensdagen är et större problem för låginkomsttagare är välkänt och det ser väl inte bättre ut än att den sanningen är tungan på vågen
  Det vill säga att karensdagen är till för att trycka till låginkomsttagare
  Att det är en fråga som är dålig på alla sätt och vis bryr sig inte den borgerliga regeringen om

 2. Renate Knudsen skriver:

  Bara vad man kan förvänta sig av en brunblåa regering

  Men de egna arvodena räknas minsann upp kontinuerligt

  Rösta rätt, rösta rött 2036

 3. Ulf björk skriver:

  Högerregeringen fortsätter att försämra sjukförsäkringen och använda sjukförsäkringsavgiften som är löntagarnas pengar och ska användas till förbättringar och inte försämringar i sjukförsäkringen och där ingår karensdagen som ska bort.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading