Till lo.se Sök Meny
Valfrihet och flexibilitet, eller risk för välfärdsbrott? Regeringen körde över ekobrottsmyndigheten om föräldraförsäkringen

Valfrihet och flexibilitet, eller risk för välfärdsbrott? Regeringen körde över ekobrottsmyndigheten om föräldraförsäkringen

Idag börjar de nya reglerna för föräldraförsäkring att gälla. Kanske har du sett rapporter om möjlighet att överlåta dagar till fler närstående. Reglerna är dock mer generösa än så. Föräldraledighet kan nu överlåtas till annan försäkrad, vilket i praktiken är ganska nära vem som helst. Det medför stora risker.

När regeringen presenterade förslaget förra sommaren protesterade en rad organisationer. Organisationen Gigwatch, stödda av forskare, varnade för marknadisering och ett digitalt pigsamhälle. Sveriges kvinnoorganisationer, LO och TCO krävde att förslaget skulle pausas och pekade för risker för både jämställdhet och fusk. I ett öppet brev vädjade vi till regeringen att pausa förslaget och skicka ut det på remiss för att effekterna skulle kunna belysas.

Bland riskerna och problemen som olika organisationer såg kan nämnas försämrad jämställdhet, negativa effekter på arbetsplatser och risk för fusk. Dessutom lös barnperspektivet helt med sin frånvaro i regeringens förslag.

Även myndigheter varnade. Ekobrottsmyndigheten redovisade sina farhågor för socialförsäkringsutskottet och varnade både för risker att pengar går till personer som inte vårdat barnet och för ökade incitament för fusk med osanna inkomstuppgifter för att få högre sjukpenninggrundande inkomst (SGI).

Regeringen lyssnade inte. Tvärtom. Beslutet drevs igenom så snabbt det bara gick. Inga remissinstanser fick säga sitt. Med tanke på att ett förslag om en mycket mindre ändring i föräldraförsäkringen skickades ut på remiss nu i vår är det märkligt. Ännu märkligare är det att läsa hur regeringen uttrycker sig där. I det nyss remitterade förslaget om att begränsa hur man får använda dagar med ersättning på grund- eller lägstanivå skriver regeringen:

”Genom en sådan begränsning stärks kopplingen mellan föräldrapenning, avstående av arbete och ersättning för vård av barn, som är grundbulten i föräldraförsäkringen.” (Regeringen i promemorian S2024/00857)

Det är svårt att förstå att samma regering just drivit igenom en regeländring som tvärtom minskar kopplingen mellan avstående och arbete och ersättning för barn.

Men regeringen är nöjd. I ett pressmeddelande i förra veckan kallar socialförsäkringsminister Anna Tenje möjligheten att överlåta dagar till annan försäkrad för ett ”viktigt steg mot en flexiblare och mer jämställd föräldraförsäkring”.

Den är en skarp kontrast till vad Anna Karin Hansen, chef för det brottsförebyggande kansliet på ekobrottsmyndigheten sade i tidningen Arbetsvärlden i våras:

Att kunna lägga föräldradagar på någon annan person som inte har en personlig koppling till barnet gör att det kan finnas incitament att säga att barnet vårdats av en person som egentligen inte har vårdat barnet. Där finns en risk att man driver på utvecklingen av osanna individuppgifter till Skatteverket som i sin tur ger osanna SGI-siffror”

Med den nya möjligheten att överlåta föräldraledighet riskerar regeringen att försämra jämställdhet i arbetslivet och försvåra planeringen av ledigheter på många arbetsplatser, samtidigt som de öppnar en ny kanal för välfärdsbrottslighet. Det här duger inte.

Myndighet efter myndighet får nya uppdrag att motverka välfärdsbrottslighet samtidigt som regeringen struntar i sina egna expertmyndigheters varningar och ger brottsligheten nya sätt att komma åt skattepengar.

Läs mer om vad de nya reglerna innebär och vilka risker de medför i två tidigare blogginlägg:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ett svar på ”Valfrihet och flexibilitet, eller risk för välfärdsbrott? Regeringen körde över ekobrottsmyndigheten om föräldraförsäkringen”

  1. Arne Johansson skriver:

    Ännu en väg för kriminella att komma åt skattepengar

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading