Till lo.se Sök Meny
Ulf Kristersson vill spara på sjuka och återinföra stupstocken

Ulf Kristersson vill spara på sjuka och återinföra stupstocken

I dagens partiledarintervju i Dagens Nyheter med moderatledaren Ulf Kristersson blev det tydligt att den löntagare som riskerar att drabbas av arbetslöshet eller sjukdom har anledning att se upp. De skattesänkningar som moderatledaren planerar kommer han att finansiera genom att skära ner i både a-kassan och sjukförsäkringen. För sjukförsäkringens vidkommande är den största nedskärningen i kronor räknat (ca 6 miljarder/år) ett återinförande av den så kallade stupstocken. Historien har lärt oss vad detta innebär.

Den 1 juli 2008 införde den moderatledda alliansregeringen en bortre tidsgräns i sjukförsäkringen (stupstocken), som Socialdemokraterna sedan avskaffade 1 februari 2016. Men under den tid som stupstocken fanns drabbades många löntagare. Ungefär 100 000 personer utförsäkrades pga stupstocken och att den tidsbegränsade sjukersättningen avskaffades (se Ds 2015:17, s. 13). Ca två tredjedelar av de utförsäkrade var kvinnor och de flesta av dem hade relativt låga inkomster i ett LO-yrke, ofta offentligt anställda i vården och omsorgen.

En grundlig analys av den granskande myndigheten Inspektionen för Socialförsäkringen (ISF) från så sent som i somras visar att stupstocken inte ledde till att fler sjuka kom i arbete (se ISF rapport 2022:5). I snitt blev 80 procent av de utförsäkrade snabbt sjukskrivna igen och de som började jobba hade betydligt lägre inkomster och arbetstimmar än före sjukskrivningen. De sjuka blev inte mer arbetsföra men betydligt fattigare.

Sedan tidigare vet vi att skälet till att införa stupstocken, liksom en del andra regelskärpningar i sjukförsäkringen, helt enkelt handlade om att finansminister Anders Borg ville spara in på sjukförsäkringen för att kunna sänka skatten. Detta framkommer exempelvis tydligt i ett internt PM (läs mer här), som upprättats av en medarbetare till förre socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson och som läckt ut till tidningen Göteborgs Posten (läs mer i Dagens Arena).

Nu vill Moderaterna återinföra stupstocken (se SR 29 juni 2022). Detta vill man alltså göra trots att den granskande myndigheten (Inspektionen för Socialförsäkringen, ISF) konstaterat att stupstocken inte gjorde att fler sjuka kom i arbete utan istället fattiggjordes (se nyhetsinslag SRs Ekot).

När det gäller Sverigedemokraterna (SD) har partiet exempelvis vid en omröstning i riksdagen strax före årsskiftet 2017/18 röstat med allianspartierna om att återinföra stupstocken. Vilken typ av stupstock SD vill se har det dock sedan dess funnits oklarheter om (se exempelvis nyhetsinslag i SVT, 14 december 2017). Men högst sannolikt är att SD vid ett regeringsskifte kommer att acceptera Moderaternas stupstock och övriga regelskärpningar i sjukförsäkringen om de får åtstramningar när det gäller partiets hjärtefråga, invandringspolitiken. Så har de fungerat hittills i liknande situationer.

Med Ulf Kristerson som statsminister kommer vi alltså att se hur de medel som landets löntagare har avsatt till sjukförsäkringen via sjukförsäkringsavgiften “rullas över” till den allmänna löneavgiften och används till skattesänkningar (läs mer om den allmänna löneavgiften i denna blogg). Så gjorde Reinfeldt och Borg på sin tid. Så kommer en moderatledd regering med Kristersson vid styråran att göra så fort de får chansen.

Visst har även Socialdemokraternas partiledning en hel del på sitt samvete när det gäller att strama åt i sjukförsäkringen. Inte minst handlar det om de negativa effekter för de sjukskrivna som uppstod på grund av det av LO hårt kritiserade 9,0-målet i Försäkringskassans regleringsbrev (läs mer i denna blogg). Men Socialdemokraterna tvingades backa. 9,0-målet är idag avskaffat i regleringsbrevet och reformriktningen har styrts om.

Under socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi har det i stället de senaste åren handlat om att stärka sjukförsäkringsskyddet och öka den ekonomiska tryggheten vid sjukdom. Detta är till stor del ett resultat av den kritik som bland andra LO, forskare och organisationer för de sjukskrivna fört fram. Fortfarande finns dock en hel del kvar att göra innan vi kan säga att vi har en trygg och rimlig sjukförsäkring (läs mer i denna blogg). Inte minst handlar det om att avskaffa det orättvisa karensavdraget för alla löntagare (läs mer här).

Blir det regeringsskifte kan vi utifrån de förslag som de borgerliga partierna lagt i riksdagen räkna med inte bara en återinförd stupstock utan även en ny karensdag vid sjukdag 15, ökad straffskatt på sjuka och arbetslösa, sänkta ersättningsnivåer och hårdare regler i både sjukpenningen och sjukersättningen (läs mer i en sammanställning gjord av tidningen Arbetet). Vid ett regeringsskifte kommer återigen löntagare som slitit ut sig och arbetat sig sjuka att finansiera skattesänkningar för de rika och friska.

Den löntagare som vill ha en trygg sjukförsäkring har ett ansvar i höstens val att inte lägga sin röst på någon av de högerpartier som vill se moderatledaren Ulf Kristersson som landets statsminister. De skattesänkningar som högerpartierna utlovar kommer till stor del att finansieras av en försämring i löntagarnas sjukförsäkringsskydd. Låt oss se till att denna destruktiva och löntagarfientliga “arbetslinje” inte blir bister verklighet igen!

10 svar på ”Ulf Kristersson vill spara på sjuka och återinföra stupstocken”

 1. Johnny Wilenstrand skriver:

  Hej!
  Det vet alla men bryr sig inte förrän de drabbas själva. När det redan ligger i byxorna.
  Mvh J.

 2. Anette skriver:

  Jag blir bestört när jag tänker att om moderaterna kommer sitta som statsminister! Det är illa som det är med sjukförsäkring, för de människor som är sjuka.
  Snarare borde den höjas! Hoppas på Magdalena som fortsätter på posten, som statsminister!
  Tack för bra inlägg!

 3. Tobias skriver:

  Var finns dom goda krafterna som vill sjuka, arbetsskadade och vårdkrävande människor väl?

  Mig veterligen finns det ingen som bryr sig, utan dem flesta rycker på axlarna och säger, “Det drabbar inte mig”…!

  Alla goda krafter måste resa sig som en och göra det möjligt för svaga att få sin rätt och villkoren i försäkringarna uppfyllda. ingen nämnd, ingen glömd.

 4. Britt Helmersson skriver:

  Jag blir helt förtvivlad över att det finns politiker och människor som anser att det är de redan slagna man ska spara på. Det finns inte någon som väljer sjukdom, men alla kan drabbas. Tänk till när du lägger din röst, även om du är frisk just idag.

 5. Karin skriver:

  Helt riktig analys. Sjukförsäkringen verkar för övrigt helt ha glömts bort i diskussionerna hittills i denna valrörelse.

 6. Arne Johansson skriver:

  Moderaternas lyckade övertag av språket och de översättningar som de gjorde med förde ett skamläggande av de skadade och sjuka så att de och samhället accepterade den försämrade försäkringskassan med den fattigdomsökande effekten som dessa försämringar har inneburit.
  Detta språkbruk måste belysas och exponeras så att vi får tillbaka den försäkring som arbetarna och deras fackföreningar har kämpat för .
  Vid skada skall rehabilitering återställa arbetsförmågan och lönen om skadan inte kan botas och arbetsförmågan förloras skall sjukförsäkringen träda in och tillåta ett drägligt liv av försäkringskassan.

 7. Leif Hallensjö skriver:

  Bra inlägg Kjell,håller med fullständigt,ingen röst på högerpartier.

 8. Timo Viiperi skriver:

  Hoppas det här blir tydligt inför valet

 9. Karin skriver:

  När ska ni diskutera obalansen rörande förvaltningsdomstolarna och individen?Rättsavdelningen FK VS individen! Bryter mot 6.1 Eller det är inte individen som ska ha rättsäkerhet? Utan de som styr som ska köra dragspel med inbetalda avgifter och ignorera MR?

 10. Nina Strid skriver:

  Hoppas att Kristensson blir sjuk och fattig själv , så får vi se hur han kommer att må.

  Hoppas verkligen att han inte blir statsminister.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading